Pristatymas

Nemokamas prekių pristatymas Lietuvoje užsakymams nuo 2000,00 EUR. Į parduotuvę

2024 m. parama įmonėms ir ūkininkams įsirengti energijos kaupimo baterijas

2024 m. parama įmonėms ir ūkininkams įsirengti energijos kaupimo baterijas

Nuo 2024 m. balandžio 4 dienos labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės arba šiuos kriterijus atitinkantys ūkininkai, atsinaujinančių išteklių energijos, piliečių energetikos bendrijos turi galimybę teikti paraiškas ir gauti finansavimą iki 500kWh talpos individualiems elektros energijos kaupimo įrenginiams įsirengti. Šiam paramos kvietimui skirta 3,2 mln. Eurų.

Parama bus skaičiuojama nuo fiksuoto dydžio, valstybė kompensuos 40 proc. išlaidų: už ličio geležies fosfato kaupimo įrenginio kilovatvalandę (kWh) skiriama 744,23 Eur be PVM, tuo tarpu už ličio jonų kaupimo įrenginio kWh 646,41 Eur be PVM. Elektros energijos kaupimo įrenginiai turės būti įrengti per 12 mėnesių.

Manoma, kad iki 2026 m. antrojo ketvirčio bus sukurta 15 MWh naujų elektros energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių saugojimo pajėgumų.

Kas gali teikti paraiškas dėl paramos?

Teikti paraiškas dėl elektros energijos kaupimo įrenginių paramos gali:

  • Labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės arba ūkininkai atitinkantys šiuos kriterijus;
  • Atsinaujinančių išteklių energijos ir piliečių energetikos bendrijos
  • Pelno nesiekiantys juridiniai asmenys su tikslu įgyti bendrijos statusą

Kuri saulės baterija yra geresnė: ličio geležies fosfato (LFP, LiFePO4) ar ličio jonų?

Abu saulės baterijų tipai yra pritaikyti naudoti kartu su saulės elektrine bei pasižymi geromis savybėmis, tačiau tarp jų yra skirtumų, kurie gali nulemti Jūsų pasirinkimą.

Svarbus ir baterijų prijungimo momentas. Ar šios įkraunamos tiesiogiai iš saulės modulių DC-DC? O gal reikalinga papildoma konversija DC-AC-DC? Veikimo efektyvumas priklauso nuo parinktos įrangos, ne tik baterijų.

Ličio geležies fosfato baterijos yra saugesnės už ličio jonų dėl jų stiprių kovalentinių ryšių tarp geležies, fosforo ir deguonies atomų katode, todėl yra mažesnė tikimybė, kad ličio geležies fosfato baterijos perkais. Jų temperatūra veikimo metu yra stabilesnė, mažai kintanti. Tinkamomis sąlygomis šios baterijos gali tarnauti ir daugiau negu 10 metų, tuo tarpu ličio jonų baterijos tarnauja gerokai trumpiau ir šioms suteikiama trumpesnė garantija, mažesnis įkrovimo-iškrovimo ciklų skaičius. Ličio geležies fosfato baterijos gali veikti tiek šaltoje, tiek karštoje oro temperatūroje, nuo -30 iki 60 °C laipsnių, ličio jonų baterijų veikimo temperatūra yra nuo 0 iki 45 °C laipsnių, tad įprastai šios gali būti montuojamos tik namuose, patalpose.

Kokia nauda iš elektros energijos kaupimo įrenginio?

Elektros energijos kaupimo įrenginiai (saulės baterijos) leidžia padidinti energetinę nepriklausomybę, jie kaupia saulės elektrinės pagamintą ir nepanaudotą elektros energijos perteklių, kurį vėliau galite panaudoti savo reikmėms. Šio įrenginio pagalba galite užtikrinti nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą, kadangi sukauptą elektros energiją galite panaudoti įvairioms namo funkcijoms palaikyti, nepriklausomai nuo laiko ir oro sąlygų.

saulės baterijų panaudojimo grafikas

Galiausiai, baterijos pasirinkimas priklauso nuo Jūsų poreikių, ličio geležies fosfato baterijos yra brangesnės už ličio jonų, todėl reikia pagalvoti kokiomis sąlygomis bus naudojama saulės baterija? Kokius poreikius planuojate tenkinti:

  • Galbūt norite pasaugoti perteklinę energiją, kad šios neatiduoti į tinklą?
  • Galbūt norite pasididinti įvado galią naudodamiesi baterija (angl. peak shaving)?
  • Galbūt norite turėti elektros energijos tiekimą dingus tinklo įtampai (angl. emergency power supply)?
  • Galbūt norite įkrauti baterijas, kai elektra pigi iš tinklo ir naudoti energiją, kai ši brangi tinkle (angl. arbitrage)?
  • Galbūt norite maksimaliai išnaudoti net-billing atsiskaitymo modelį?

Priklausomai nuo Jūsų poreikių ir pageidavimų – suskaičiuosime ir patarsime, koks sprendimas Jums yra efektyviausias ir naudingiausias.

Pasiruošę gauti mažesnes elektros sąskaitas? Susisiekite.

    Taip pat skaitykite

    Saulės elektrinės montavimas ir tvirtinimo konstrukcijos

    Saulės modulių efektyvumas yra aukščiausias tada, kai juos pasiekia tiesioginiai, statmenai “krentantys” saulės spinduliai, aplinkos temperatūra yra pakankamai žema, vėjuota….

    Daugiau

    Mus rekomenduoja

    Skaityti
    solet atsiliepimai